Algemene voorstelling

Superbeton, het bedrijf opgericht door de familie Laeremans, is al decennia lang actief als wegenbouwer. We zijn erkend in klasse 6 en realiseren zowel openbare als private wegenwerken.

Geschiedenis

Superbeton werd opgericht door Florent Laeremans, vader van Geert en grootvader van huidig zaakvoerder Frederik. Florent huwde in 1954 met José Van den Broeck. Samen verbleven ze een tijd in een woonwagen in Blaton (Henegouwen) waar ze werkten in het bietentransport. In 1959 kocht het koppel een huisje in ’t Schom in Herselt. Achteraan bouwden Florent en José een hangaar. In 1967 volgde de ingebruikname van de betoncentrale in Herselt en begon het bedrijf echt te groeien. De eerste grondwerken waren al gestart begin jaren ’60. Enkele jaren nadien verhuisde de firma naar Blauberg. De kleine bureau van weleer werd groter en groter. Er kwamen geleidelijk aan steeds meer vrachtwagens en meer betonmixers. De focus lag volledig op beton. De durf om risico's te nemen en het gezond boerenverstand van Florent in tandem met José als strenge rechterhand, zorgde al snel voor een bloeiende zaak.

Met dank aan Cypriaan, ‘de super’

Aan de basis van het succesvolle betonverhaal ligt Cypriaan, die Florent bij stond met raad en daad. Florent schafte immers zijn eerste kraan aan bij Cypriaan, langs de Boomstesteenweg. Als koopman had Cypriaan een neus voor zaken en leerde hij Florent de knepen van ’t vak. Bovendien werd een goede vriend des huizes. Niet verwonderlijk dat de firma de naam “Superbeton” kreeg.

Het bedrijf groeide exponentieel. Op het hoogtepunt in die periode had Superbeton centrales in Herselt, Schoten, Leuven en Grimbergen. Er reden 120 vrachtwagens rond en het bedrijf verschafte werk aan 150 personeelsleden. In 1987 werd dat betonimperium integraal verkocht aan Inter-Beton.

Intussen richtte de familie Laeremans zich op openbare aanbestedingen voor wegenwerken. Frederik kwam in het bedrijf en Superbeton breidde de activiteiten uit met aanleg en onderhoud van diverse terreinen. De aankoop van een glijbeton machine betekende een verdere verbreding van het aanbod.

Een nieuwe mijlpaal is de rol die Superbeton in 2021 speelt in de oprichting en ontwikkeling van Infrajoint, met als focus toekomstgerichte en circulaire oplossingen voor wegen en infrastructuur. Infrajoint wil een ecosysteem zijn waarbinnen kleinere bedrijven met gelijke toekomstvisie zich groeperen om samen te groeien met de ontzorging van een grote organisatie. Op een bedrijfsterrein in Aarschot start in 2023 de bouw van een breek- en zeefinstallatie voor recuperatie van materiaal, infrastructuur om ecologisch energie op te wekken, een betoncentrale die gerecupereerde grondstoffen zal verwerken,... (https://www.infrajoint.be/).

“Met infrajoint hebben we alle troeven in handen om de sector te vergroenen. Superbeton en de andere KMO's die deel uitmaken van Infrajoint profiteren van de schaalvoordelen van een grote organisatie, met behoud van de sterktes van een familiale kmo: slagkracht, ondernemerszin, korte communicatielijnen en warm groepgsgevoel."

zaakvoerder Frederik Laeremans.